Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo od rujna

Još veće rasulo? Odlazak specijalistu nemoguća misija

'30.10.2012., Zagreb - Britanski kirurg Aroori Somaiah izveo operaciju gusterace u KB Dubrava. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
16.08.2013.
u 07:33

Obiteljski liječnici od 1. rujna postaju glavni skrbitelji za zdravlje svojih pacijenata, a upućivanje pacijenta na specijalističke preglede bez obavljene dijagnostike odlazi u povijest

Obiteljski liječnici od 1. rujna postaju glavni skrbitelji za zdravlje svojih pacijenata, a upućivanje pacijenta na specijalističke preglede bez prethodno obavljene potrebne dijagnostike odlazi u povijest. Kako bi smanjili liste čekanja, ali i financijski rasteretili skupi bolnički sustav, u HZZO-u su osmislili stroža pravila kada i pod kojim uvjetima obiteljski liječnik smije pacijenta uputiti na pregled specijalistu ili na bolničko liječenje. U Zavodu su osmislili  i nove uputnice po kojima će vidjeti koliko je i pod kojim uvjetima pojedini obiteljski liječnik pacijenata uputio na preglede u bolnicu te kontrolirati opravdanost korištenja skupe sekundarne zdravstvene zaštite.

Pratit će se po šifri

– Pacijent više neće jednom godišnje na pregled kardiologu da mu on izmjeri tlak i kontrolira stanje jer to je posao liječnika i sestre u obiteljskoj ordinaciji – objasnio je promjene šef HZZO-a Siniša Varga. Specijalistu će ići samo pacijent čije se stanje kronične bolesti pogoršalo do te mjere da ga obiteljski liječnik s dijagnostikom i lijekovima kojima raspolaže više neće moći držati pod kontrolom.

Na uputnicama bit će slova A, B, C i D, a koja označavaju je li pacijent upućen na konzilijarni (savjetodavni) pregled specijalistu u bolnicu, bolničko liječenje, specijalističku obradu ili ambulantno liječenje.

– Razlika između konzilijarnog pregleda i specijalističke obrade je u tome što se uputivši pacijenta na konzilijarni pregled specijalistu u bolnicu traži samo savjet za terapiju ili daljnje liječenje – kazao je Varga.

Uputnica za specijalističko liječenje znači da je obiteljski liječnik, primjerice dijabetičara zbog pogoršanja bolesti, uputio bolničkom liječniku da ga liječi dok mu se stanje ne stabilizira. A nova uputnica s oznakom A kojom je obiteljski liječnik pacijenta uputio na konzilijarni pregled donosi novosti i bolničkom specijalisti koji će na svom nalazu moći preporučiti neki lijek ili dijagnostičku obradu, no hoće li ih pacijent i dobiti, ovisit će o odluci obiteljskog liječnika.

– Ako specijalist inzistira na nekoj pretrazi ili lijeku, obiteljski liječnik će na uputnici upisati njegovu šifru pa ćemo mi u Zavodu kontrolirati i što rade bolnički liječnici – upozorio je Varga.

Interne uputnice bolnički liječnik moći će izdavati pacijentu samo nakon prijama na bolničko liječenje i to najviše šest mjeseci nakon otpusta pacijenta iz bolnice. Godinu dana nakon hospitalizacije bolnički liječnik moći će pacijenta naručiti na samo tri kontrolna pregleda.

– Pacijent upućen na hitni bolnički prijam moći će na temelju jedne uputnice u sedam dana obaviti sve potrebne pretrage u bolnici – kazao je Varga i dodao da će uputnica za specijalističku zdravstvenu zaštitu (C) vrijediti godinu dana, a preko nje će pacijent moći obaviti specijalistički pregled i cjelovitu obradu u bolnici. Dodao je i da uputnice koje su pacijenti dosad dobili vrijede te da se na Hitnu i dalje može bez uputnice. Kako bi dodatno uštedjeli, liječnici će za sva bolovanja morati imati nalaze, a strogo će se kontrolirati i propisuju li najjeftiniju inačicu lijeka.

Još se ne zna za doplatu

Još nije odlučeno hoće li pacijent morati doplatiti ako želi skuplji lijek. Iako se uvođenjem novosti u HZZO-u nadaju da će se smanjiti liste čekanja na kojima samo na kontrole čeka 300.000 ljudi zbog loše informatizacije, čak i velikih bolnica, nisu sigurni koliko će imati uspjeha.

– Vinogradska bolnica još nije informatizirana, a ima ih još – upozorio je Varga.

>>Danas pregovori medicinskih sestara i liječnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije